Českému antiviru Avast se daří – Uživatelů má už více než 435 milionů

Share This Post

Antivirová společnost Avast se mohla pochlubit, že zvýšila za poslední tři kvartály meziroční provozní zisk o 6,6 % na 358,5 milionu USD, což je při přepočtení asi 8,3 miliard korun. Tržby činily 640 milionů USD, což je růst o 9,1 %. Údaje již byly očištěny o kurzové pohyby a prodané aktivity. Dle tiskové zprávy Avastu jsou tyto výsledky v souladu s tím, co vedení společnosti očekávalo. Generální ředitel Ondřej Vlček prohlásil, že chtějí pokračovat v dosavadní růstové strategii, která je úspěšná, a opírá se o jejich globální model spotřebitelské platformy, jejž využívá více než 435 milionů uživatelů po celém světě. 

Velmi dobré ekonomické výsledky Avast

V první polovině roku byly tržby společnosti skoro 420 milionů dolarů, což je při přepočtu na koruny 9,7 miliardy. Očištěné tržby skupiny se tedy meziročně zvýšily o 9,2 % a firma přikládá tento úspěch zákaznickému segmentu, tzv. Consumer desktop, a prý si i drží vysokou úroveň ziskovosti. Dle generálního ředitele se Avastu vrací investice do inovací a zákaznických zkušeností. Ne vše se ale podařilo, protože mobilní segment i navzdory očekávání zaostával. Nicméně v dalších oblastech spotřebitelského segmentu vykázal Avast dobrou úroveň konverze (noví zákazníci) i udržení si těch stávajících zákazníků.

Velmi důležitou strategickou událostí se stalo vydání svých řešení pro tzv. Internet věcí, a to pro koncové spotřebitele a mobilní operátory. Minulý rok v květnu vstoupila společnost Avast na londýnskou burzu a investoři ji tehdy ocenili na 2,4 miliardy liber, což je v přepočtu na koruny asi 70 miliard korun. Od té doby se tržní hodnota zvedla o více jak 50 % a dosahuje skoro 3,7 miliard liber (160 miliard korun).

Avast má bohatou historii a sahá ještě do dob socialismu. Společnost byla založena roku 1988 českými výzkumníky Eduardem Kučerou a Pavlem Baudišem a nyní je tato firma jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 se Avastu povedlo koupit konkurenční tuzemskou antivirovou firmu AVG. V současné době je dle objemu tržeb Avast druhou největší antivirovou firmou na světě, hned za americkou společností Symantec. V České republice společnost vytváří pracovní místa až pro 1 200 lidí a z toho až tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.

Co číst dále?

V závěru jsou jednání o prodeji Novy Kellnerově PPF – Výsledek má padnout za několik dní

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...