Fibonacci Retracement – Nepostradatelný pomocník každého obchodníka

Share This Post

V minulém článku jsme si představili osobnost Leonarda Fibonacciho, který stál za úžasným objevem Fibonacciho postupnosti a poměrů, které se vyskytují v přírodě všude kolem nás. Šlo spíše o edukační článek na téma Fibonacciho samotného. Dnes se podíváme na Fibonacciho retracement, který dennodenně používají obchodníci po celém světě ke své práci.

Co je Fibonacci Retracement?

První a pravděpodobně nejpoužívanější indikátor spojený s Fibonacciho levely je Fibonacci Retracement (v češtině Fibonacciho úrovně zpětných pohybů či Fibonacciho návraty). Jde o indikátor, který vám zobrazí různé úrovně (založené na procentech). Ty následně mají sloužit jako ty nejpodstatnější levely (supporty a rezistence), kdy se cena může otočit.

Tyto supporty a rezistence jsou velmi důležité také z pohledu tržní psychologie. Jde tedy o jeden z nejpřesnějších indikátorů, co se týče psychologie samotné. A nejdůležitější na tom všem je fakt, že na hladiny dané Fibonacciho retracementem trh velmi často reaguje.

Fibonacci Retracement na Tradingview

Pokud pracujete s Tradingview, tak se k Fibonacciho levelu dostanete na levé liště v kolonce s názvem „Pitchfork“ (zobrazena jako jakási vidlice). Tam už kromě Fibonacciho retracementu najdete i jiné indikátory spojené s touto fenomenální matematickou posloupností (Trend-base FIB Extension, FIB Speed ​​Resistance Fan nebo například i FIB Time Zone). Samozřejmě, že takových indikátorů je mnohem více.

U nastavení tohoto indikátoru však ještě chvíli zůstaneme. Po zvolení Fibonacciho retracementu se totiž objeví několik různých čar (supportů, rezistencí, které jsou spojeny s procenty). Přednastaveno bývá 100 %, 88,6 %, 78,6 %, 61,8 %, 50 %, 38,2 %, 23,6 % a 0 %. Počet těchto čar si můžete samozřejmě zredukovat, nebo naopak navýšit či barevně odlišit. To se doporučuje zejména u 38,2 %, 50 % a 61,8 % (golden ratio – zlatý poměr), na které trh reaguje nejvíce a nejčastěji.

fibonaciho retracement
Fibonaciho retracement na Tradingview.com

Jak používat Fibonacciho Retracement?

Nejdůležitější část dnešního článku, jak správně použít Fibonacciho Retracement? U tohoto indikátoru v uptrendu začnete tak, že určíte začátek daného uptrendu (nejnižší cenovou hladinu). Po kliknutí se vám objeví již vámi zvolené hladiny. No a úroveň 0 % (nejvýše položenou čáru) dáte na nejvyšší cenu, jaká byla dosažena v daném trendu. Po druhém kliknutí se vám tak Fibonacciho Retracement ustálí na grafu a vy se podle něj následně zachováte.

Velmi podobný postup je i v downtrendu. Nejprve určíte nejvyšší point daného downtrendu a zde kliknete. Následně potáhnete Fibonacciho Retracement až k nejnižší cenové hladině a opět kliknete. Jedno velké upozornění! Fibonacciho Retracement vždy taháte zleva doprava. Nikdy ne naopak. Je jedno, jestli je uptrend nebo downtrend, ale vy se u tohoto indikátoru pohybujete vždy stejným směrem.

Závěr

Fibonacciho retracement je univerzální nástroj, který se s úspěchem používá snad na všech trzích a je založen na myšlence, že po každém větším pohybu mají trhy tendenci se vracet zpět k původním úrovním. Nejdůležitější hodnoty jsou 0,382, 0,5 a 0,618.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...