16.12.18 Technická analýza S&P 500 – Na trhu panuje nervozita

Share This Post

Od poslední analýzy největšího indexu S&P 500 uplynulo 12 dní a na grafu se už něco zajímavého, co si zasluhuje pozornost, událo. Minule jsem zmiňoval, že trh zareagoval na poslední události okolo summitu G20 pozitivně, ale nemělo to právě moc dlouhého trvání. Pojďme se tedy podívat na graf a ukažme si, co se za necelé dva týdny změnilo.

Aktuální situace na 1D TF indexu S&P

Hned první věc, které si můžete všimnout, je triangl, ve kterém se kurz držel cca od konce října. Jak je vidět, tak došlo k průrazu spodní hrany (žlutá tlustě čerchovaná čára), a potom došlo k pullbacku a následně k odrazu od této lajny. Při „vylití“ z trojúhelníku kurz zareagoval v oblasti zaznačené HIGH DEMAND, což je pro nás asi nejsilnějším supportem. Vytvořil se „hammer“ a právě poté došlo k již zmiňovanému pullbacku kurzu.

Teď se cena momentálně zase nachází v našem silném supportu a dá se očekávat, že zde dojde opětovně k reakci – odrazu kurzu. Nasvědčuje tomu i bullish divergence, která je viditelná na indikátoru RSI (Ale pozor, dno na indikátoru není zatím v přeprodané oblasti, takže má malou váhu).

V grafu jsem zakreslil trendový kanál, ve kterém se kurz po prasknutí trojúhelníku nachází. Cena je u spodní hrany tohoto kanálu, takže je to další signál k tomu, že by se mohl kurz odrazit alespoň dočasně nahoru. Stochastic RSI je taktéž u svých přeprodaných hodnot, takže další signál, který nasvědčuje tomu, že na pár dní výprodeje skončí. RSI se také nachází v rostoucím kanálu a hodnoty se nachází u spodní hrany, takže další plus k pravděpodobnosti odrazu. Objemový indikátor OBV, zase to stejné. Vše nám s velkou pravděpodobností říká, že dojde k odrazu od spodní hrany. Histogram na MACD se pohybuje v symetrickém trojúhelníku, a právě se nachází u jeho spodní hrany. Suma sumárum, je tu dost signálů, které nasvědčují, že na chvíli by kurz mohl směřovat do pozitivních hodnot.

Objemy jsou už od října vcelku konstantní, respektive se drží zvýšené. Volatilita je také velmi vysoká, což je teď k vidění i na indexu Dow Jones (viz. analýza). Ta volatilita je na takové úrovní, že by tím naším silným supportem teoreticky mohl kurz projet velmi rychle jako nůž máslem. Ty pohyby někdy činí i 100 bodů, což je na tomto indexu ne moc často vídané číslo. Ty červené svíčky o rozsahu 100 bodů značí velkou nervozitu na trhu, stačí málo a všichni hned panikaří. Plus je to samozřejmě i známka toho, že velcí investoři, co drží velké objemy, po krátkém růstu prodávají, co nejvíc se dá za dobrou cenu.

Závěrem je třeba říct, že support pásmo HIGH DEMAND musí vydržet. Pokud by bylo prolomeno, tak je dost pravděpodobné, že ta dlouho avizovaná krize od těch všech „pesimistů“ (spíše lépe informovaných) bude realitou, kterou všichni pocítíme na vlastní kůži. Dalšími otázkami a indikátory je, co udělá FED, jak se vyvine geopolitická situace či měnové války. Už to vypadalo, že se Trump s prezidentem Číny nějak domluvil, ale pak se vše vyvinulo spíše negativně. A teď americký prezident zase říká, že Čína nemá na výběr a bude se muset s USA dohodnout. Takže těžko říct, co se odehrává za oponou a jak se to nakonec všechno vyvrbí.

Related Posts

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...

Binance nabízí odměnu 5 milionů dolarů

Kryptovelryba koupila 314 milionů tokenů BOME ještě před uvedením...