Česká národní banka začala nakupovat zlato – Očekává tato instituce brzký příchod krize?

Share This Post

Tak tu máme horkou zprávu ohledně zlatých rezerv, které Česká národní banka trošku nečekaně navýšila. Samozřejmě se to hned stalo terčem kritiky veřejnosti, protože ČNB se před pár lety zlatých (devizových) rezerv naprosto nepochopitelně zbavovala. A to ještě v době, kdy byla cena za unci snad 600 USD?

Ono těch prodejů bylo více, ale pokaždé to nebylo zrovna za tu nejlepší cenu, protože v té době byl trh holt někde úplně jinde. Každopádně, vzhledem k tomu, že jsme teď v těsné blízkosti historického maxima, tento krok působí vážně docela bizarně.

Bude navyšování pokračovat?

Česká národní banka navýšila své zlaté rezervy o 1,2 tuny. Tedy ze 7,8 tun na 9 tun. Oficiálně ČNB uvádí, že nákup zlata má zajistit hladkou emisi zlatých pamětních mincí a do budoucna případně umožnit plnit závazky spojené se vstupem České republiky do Eurozóny.

Nicméně, i tak bude podíl devizových rezerv ve zlatě spíše nízký, protože ČNB nepovažuje zlato jako optimální nástroj pro devizové rezervy moderních centrálních bank. Vzhledem k tomu, že druhým největším držitelem devizových rezerv (v relativních číslech) jsou Spojené státy americké, moc nechápu, co si rada ČNB představuje pod pojmem „moderní nástroj“.

Federální rezervní banka asi v konotaci na proklamace České národní banky není dostatečně moderní instituce. Trochu v tom vidím jakousi snahu obhájit svoje špatné historické kroky, kdy ČNB podstatnou část zlatých rezerv nepochopitelně prodala.

Chystá se Česká národní banka na krizi?

I přesto, že původně byla politika ČNB odlišná (a rozhodně špatná), nelze jinak než tohle aktuální rozhodnutí kvitovat. Uznávám, že nákup v těchto chvílích vypadá bizarně, ale já osobně razím tezi, že lepší pozdě než-li nikdy. Navíc jsem přesvědčený, že po proražení ATH hladiny z roku 2011 zlato udělá klidně dalších 1 000 USD.

Můžeme z toho ale vyvozovat, že bankovní rada počítá s krizí? Já bych si dovolil tvrdit, že to opravdu odpovídá obávám z příchodu recese. Je to ale za pět minut dvanáct, protože Spojené státy, Rusové a Číňané dlouhodobě svoje zlaté rezervy navyšují. Čím více zlata, tím větší jistota v tamější bankovní systém.

Zítra mám v plánu udělat další analýzu na drahé kovy, takže si podrobně rozebereme situaci na trhu se zlatem a stříbrem. Prozatím přikládám pouze pro lepší představu graf zlata na spotovém trhu.

Aktuální situace na 1D TF komodity zlato (spot)

Jak je vidno z grafu, tržní cena zlata je již velmi blízko od historického maxima z roku 2011. Zlato je z dlouhodobého hlediska v bull trendu a po proražení ATH úrovně je na místě počítat s pokračováním. Jak jsem ale avizoval, podrobnějšího textu se dočkáte během zítřka v rámci pravidelné analýzy.

Závěr

Trošku jsem to již načal, ale veřejnost se tomuto kroku dost vysmívá, což na jednu stranu chápu. Myslím si ale, že jde trošku do pozadí to nejhlavnější. To jest, že se jedná o jeden z mnoha signálů, které nám říkají, že se blíží krize.

Měli bychom to brát určitě v potaz v konotaci na naše obchodní/investorské rozhodování a klidně i na zajištění svých osobních financí. Recese ekonomiky se neúprosně blíží a měli bychom s tím počítat.

Proto s hrůzou sleduji, jak to velká část laické veřejnosti ignoruje a myslí si, že se to všechno přejde bez doprovodu negativních jevů. Buďte proto v této době opatrní, protože až ta euforie na akciových trzích vyprchá, tak se teprve uvidí, jak moc hluboká ta krize bude.

Co číst dále?

Japonsko očekává mohutný propad výstupu ekonomiky – Jaká protiopatření připravuje?

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...