Coinbase Pro návod – Recenze, poplatky a obchodování

0
856
Coinbase Pro návod recenze
Coinbase Pro návod recenze, zdroj: shutterstock.com/Autor: Grey82

Společnost Coinbase byla založena již v roce 2012, což je z hlediska existence kryptoměn jedna z prvních směnáren, která vůbec vznikla. Založil ji Brian Armstrong, jenž opustil významnou pozici v Airbnb. V roce 2012 neexistovala velká konkurence na trhu kryptoměnových burz, ale právě proto šlo o velmi riskantní krok. Toto je velký Coinbase Pro návod a Coinbase Pro recenze. Dozvíš se jaké su na burze poplatky a jak se zde obchodují kryptoměny.

Zpočátku směnárna poskytovala pouze služby bitcoinových transakcí. V té době dokonce většina bitcoinových burz byla realizována bez třetí strany. Risk Briana Armstronga se ale nakonec oplatil a dnes je Coinbase spolu s burzou Binance největší platformou pro obchodování s kryptoměnami na světě a rozrůstá se do dnešního dne.

Vytvořením účtu na Coinbase přes náš link získáš po prvním nákupu 8 ​​EUR zcela zdarma.

»»»Chci využít bonus 8 EUR.«««

Coinbase vs. Coinbase Pro recenze

Coinbase a Coinbase Pro jsou dobře známé krypto burzy, které vlastní společnost Coinbase Global Inc. Obě umožňují použít fiat peníze (například americké dolary nebo eura) na nákup různých měn. Začínající investoři oceňují jednoduchost burzy Coinbase, zatímco zkušeným uživatelům se líbí pokročilé možnosti, které Coinbase Pro nabízí. Platformy se liší možnostmi nákupu a poplatky.

V tomto návodu si představíme právě pokročilou burzu Coinbase Pro, její funkce a strukturu poplatků. Coinbase Pro poskytuje vynikající zabezpečení a snadné používání. Přestože Coinbase má vyšší poplatky, je postavena spíše pro lidi, kteří s investováním do kryptoměn začínají. Coinbase Pro naopak nabízí více typů transakcí s nižšími poplatky, což je ideální pro aktivní obchodníky.

Coinbase Pro je sesterská burza, která poskytuje v porovnání s Coinbase značně nižší poplatky. Právě díky nim doporučujeme obchodování na burze Coinbase Pro. Přestože je to platforma určená pro pokročilé obchodníky, tak je stále jednoduchá na pochopení. Zkráceni nebudete ani v případě množství kryptoměn. Dají se zde obchodovat mnohé kryptoměny od Bitcoinu až po nízko kapitalizované mince.

Zatímco Coinbase Pro je určena pro obchodníky, kteří realizují transakce a objednávky častěji, klasický Coinbase je spíše směnárnou. Coinbase totiž zobrazuje pouze jednoduchý graf bez možností s ním hlouběji pracovat. Coinbase Pro naopak poskytuje obchodníkům detailnější informace o daném trhu měnového páru. Proto Coinbase Pro můžeme nazvat burzou, která poskytuje obchodování s používáním targettu a stoplossu.

Vytvořením účtu na Coinbase přes náš link získáš po prvním nákupu 8 ​​EUR zcela zdarma.

»»»Chci využít bonus 8 EUR.«««

Registrace na Coinbase Pro

Po rozkliknutí stránky pro.coinbase.com se dostanete do rozhraní Coinbase Pro. Registrace na Coinbase Pro se dá zrealizovat i na klasické směnárně Coinbase. To znamená, že pokud se zaregistrujete buď na Coinbase nebo Coinbase Pro, tak vám tato registrace poslouží pro obě platformy.

Nejprve na domovské stránce v pravém horním rohu musíte kliknout na tlačítko Get started. Zobrazí se vám okno, kde následně zadáte vaše jméno, email a heslo.

Coinbase Pro registrace účtu
Coinbase Pro registrace účtu. Zdroj: Coinbase Pro

Coinbase však poskytuje možnost výdělku v hodnotě 10 $ v případě, že využijete referal link někoho druhého. To znamená, že když se registrujete na Coinbase, dostanete odměnu 10 $ vy i majitel referálů, a to zcela zdarma. Tyto prostředky následně můžete investovat na burze, nebo si je vybrat.

Uvedené údaje musí být platné a pravdivé. Souhlasíte totiž s tím, že máte 18 let. Pokud byste se registrovali jako nezletilý, tak by váš účet následně neprošel verifikací občanského průkazu v případě, že byste se ověřovali přes KYC. KYC je na burze Coinbase nezbytností.

Pokud stisknete Create an account, přijde vám potvrzovací email, ve kterém si účet aktivujete. Dalším krokem po registraci je dvoufaktorové ověření a KYC verifikace.

Více o 2FA a KYC se dočtete v návodu na burzu Coinbase.

Chceš se naučit analyzovat grafy? Máme tu pro tebe VIP trading room. Najdeš zde signály, denní update trhu, 200 video návodů a hlavně pomoc od profesionálních traderů. S námi nezmeškáte žádnou příležitost na trhu! Kryptoměny, indexy a forex denně monitorujeme za tebe a hledáme signály, které následně předáváme centrále naší skupiny. >>> Shlédnout nabídku <<<

Rozhraní platformy – Coinbase Pro recenze

Po verifikování účtu a nastavení dvoufaktorového ověření můžete začít obchodovat na burze Coinbase Pro. V této sekci si přiblížíme rozhraní obchodní platformy podle následujícího obrázku.

Rozhraní Coinbase Pro
Rozhraní Coinbase Pro. Zdroj: Coinbase Pro
  1. Orders – v této sekci se nachází seznam vašich objednávek.
  2. Portfolios – v této sekci máte na výběr zvolit si vaše portfolia a sledovat jejich vývoj.
  3. Trade history – v této části najdete historii obchodů, které jsou časově seřazeny.
  4. Price charts – tato sekce zobrazuje cenový graf na spotové burze. Nacházejí se zde také základní nastavení grafu.
  5. Open orders – v této části se nacházejí otevřené objednávky, které jste zrealizovali.
  6. Order book – v této sekci se nachází elektronický seznam prodejních a nákupních objednávek uspořádaných podle cenové hladiny.
  7. Wallet balance a Order Form – v této sekci nastavujete podmínky pro realizaci obchodu. Wallet balance vám ukazuje stav vaší peněženky a možnost vybrat kapitál z peněženky nebo naopak, zaslat do peněženky. Order form vám poskytuje možnost prodávat nebo nakupovat kryptoměny.
  8. Seznam párů – v této sekci máte možnost rozkliknout si měnový pár, který se chystáte obchodovat. Měnové páry jsou obchodovány vůči EUR, USDT, UST, USDC, BTC, DAI a ETH.

Výběr a vklad na Coinbase Pro

Do sekce výběr a vklad se můžete dostat dvěma způsoby:

  • První způsob je, že vejdete do kategorie Wallet Balance vlevo nahoře. Následně uvidíte možnost Deposit a Withdraw.
  • Druhá možnost je, že vstoupíte do sekce Portfolios a v této sekci najdete stejnou možnost.
Vklad a výběr
Vklad a výběr. Zdroj: TradingView
  • Withdraw používáte v případě, že chcete poslat peníze zpět na bankovní účet nebo opačně, vybrat kryptoměny a poslat do jiné peněženky.
  • Deposit používáte v případě, že chcete poslat peníze z bankovního účtu na burzu nebo vkládat kryptoměny do peněženky.
Vklad
Vklad. Zdroj: Coinbase Pro

Poté, co zvolíte jednu z možností podle toho, co plánujete, tak se vám otevře seznam kryptoměn a fiat měn. Pokud plánujete vložit prostředky přes banku, vyberete možnost eura ( EUR ). Na druhé straně, pokud byste plánovali vložit jinou kryptoměnu, tak vyberete tu konkrétní měnu a burza následně vygeneruje vaší adresu. Totéž se vám zobrazí i v případě, že plánujete kryptoměnu vybrat nebo poslat na jinou adresu.

Vytvořením účtu na Coinbase přes náš link získáš po prvním nákupu 8 ​​EUR zcela zdarma.

»»»Chci využít bonus 8 EUR.«««

Obchodování na Coinbase Pro

Pokud chcete obchodovat na platformě burzy Coinbase Pro, tak musíte navštívit sekci s názvem Trade. Nyní se nacházíte na spotovém trhu burzy, což znamená, že se zde obchodují aktuální tržní ceny. Můžete zde také měnit jednotlivé měny mezi sebou, resp. kryptoměny za fiat měny. Na obchodování můžete využít jeden z následujících trhů burzy:

  • Market
  • Limit
  • Stop

Market obchodování – Coinbase Pro návod

Pokud zvolíte možnost Market, tak budete obchodovat se spotovou cenou. Tento trh se liší od mezních objednávek tím, že můžete kryptoměny obchodovat hned a nemusíte čekat, dokud vám objednávku nepotvrdí druhá strana. Na spotovém trhu se vaše objednávka spáruje s nejvýhodnější nabídkou protistrany. To platí jak pro nákupní objednávky, tak i pro prodejní. Jediné, co potřebujete udělat, je zadat Amount – částku, za kterou plánujete koupit nebo prodat kryptoměnu.

Market obchodování
Market obchodování. Zdroj: Coinbase Pro

Limit obchodování – Coinbase Pro návod

Při tomto typu obchodování máte na výběr i Limit Price, kterou je třeba zadat kromě Amount. Je to cena, za kterou chcete kryptoměnu prodávat nebo nakupovat, ale zároveň se liší od spotové aktuální ceny. Po zadání limitového příkazu bude vaše objednávka zařazena do order booku. Tuto objednávku vidí všichni na trhu a je veřejná. Zde je však třeba počkat, dokud se najde protistrana, která bude akceptovat vaší nabídku. Následně se obchod zrealizuje. Limitní objednávku můžete zrealizovat buď hned, nebo nikdy. Jediné na čem záleží je, že se cena musí ubírat směrem k vaší limitní ceně.

  • Nákupní limitní příkaz – používáte ho tehdy, když chcete kupovat levnější, než je aktuální spotová cena.
  • Prodejní limitní příkaz – používáte ho tehdy, když chcete prodávat dráž, než je aktuální spotová cena.

Příklad:

  • Tržní cena BTC = 47 870 €
  • Limitní nákup = 46 500 €
  • Limitní prodej = 49 500 €

Představme si, že cena Bitcoinu je na hodnotě 47 870 €. My však předpokládáme, že se supportní úroveň nachází na hodnotě 46 500 €. Jelikož považujeme tuto hladinu za odrazovou, tak plánujeme zde nakupovat. Zadáme tedy nákupní limitní příkaz na hladině 46 500 €. Pak už jen zbývá zvolit množství BTC, které chcete nakoupit. Na obrázku níže je to 1 BTC.

Na druhé straně máme situaci, kdy naopak očekáváme, že cena dosáhne vrcholu na hodnotě 49 500 €. Proto budeme nastavovat prodejní limitní příkaz na hladině 49 500 €. Pak už jen zbývá zvolit množství BTC, které chcete prodat. Na obrázku níže je to 1 BTC.

Stop obchodování

Pokud si zvolíte možnost Stop, tak budete v podstatě vytvářet limitní objednávku s podmínkou. Limitní objednávka tedy nastane, až když cena kryptoměny překročí předem zadanou hodnotu.

  • Stop Price – právě na této ceně se vytvoří limitní příkaz a zařadí se do order booku. Stop price je cenová hladina (podmínka), kterou když cena překročí, vytvoří se limitní objednávka.
  • Limit price – cena, za kterou se uskutečňuje nákup, resp. prodej. Jde o stejnou limitní objednávku, jako jsme si vysvětlovali výše na limitním trhu. Nyní však tato limitní objednávka vznikne, když cena dosáhne Stop ceny.
  • Amount – množství kryptoměny, kterou plánujete nakoupit nebo prodat.

Příklad stop nákupu – Coinbase Pro návod

  • Stop Price = 31 000 €
  • Amount = 1 BTC
  • Limit Price = 31 500 €

Na trhu se Bitcoin obchoduje za hodnotu 30 000 € a my chceme nakupovat v případě, že rostoucí trend bude pokračovat. Nejsme ale ochotni zaplatit za Bitcoin příliš mnoho, a proto pokud začne prudce stoupat na ceně, musíme limitovat cenu, za kterou zaplatíme.

Trend nakonec pokračuje směrem vzhůru, jak jsme předpokládali, a zlomová cena, při které si myslíme, že BTC začne růst, je 31 000 €. K tomu budeme potřebovat příkaz Stop na nákup. Díky tomuto příkazu otevřeme pozici. Stop cenu nastavíme tedy na hladině 31 000 € a limitní cenu na hladině 31 500 €. To znamená, že když BTC dosáhne 31 000 €, tak se zrealizuje limitní objednávka na nákup za cenu 31 500 €.

Rozdíl mezi stopovou a limitní cenou je spread. Ten slouží k tomu, abychom maximalizovali 100 procentní vyplnění objednávky. Pokud by se trh příliš rychle zvýšil, vaše objednávka by nemusela být zcela odbavena. Následující obrázek vizualizuje tento případ.

Stop nákup
Stop nákup. Zdroj: Coinbase Pro

Příklad stop prodeje – Coinbase Pro návod

  • Stop Price = 28 900 €
  • Amount = 1 BTC
  • Limit Price = 28 500 €

Nyní si budeme představovat opačnou situaci. BTC již vlastníte a nakoupili jste ho na hladině 28 500 €. Cena mezitím stoupla na hodnotu 30 000 €. Chceme však předejít ztrátě, a proto nastavíte příkaz Stop na prodej Bitcoinu, pokud cena náhodou spadne zpět dolů na hladinu vašeho vstupu. Nastavíte objednávku se stop cenou na 28 900 € a limit cenu 28 500 € (cena vašeho předešlého nákupu). To znamená, že když cena dosáhne hladiny 28 900 €, vytvoří se limitní příkaz k prodeji BTC na hladině 28 500 €. Následující obrázek vizualizuje tento případ.

Stop prodej
Stop prodej. Zdroj: Coinbase Pro

Poplatky – Coinbase Pro recenze

Do sekce poplatků se dostanete po rozkliknutí Orders -> Fees. Coinbase Pro používá k určení svých obchodních poplatků model tvůrce / příjemce. Za objednávky poskytující likviditu (objednávky tvůrce) se účtují jiné poplatky než za objednávky, které čerpají likviditu (objednávky příjemce).

Poplatky se vypočítají na základě aktuální cenové úrovně, ve které se nacházíte při zadání objednávky, a ne na úrovni, ve které byste se nacházeli po dokončení obchodu. Když zadáte objednávku na tržní ceně, která se ihned vyplní, budete považováni za příjemce a zaplatíte poplatek od 0,04 % do 0,50 %.

Poplatky trading
Poplatky trading. Zdroj: Coinbase Pro

Když zadáte objednávku, která se bezprostředně neshoduje s existující objednávkou, bude tato objednávka zařazena do knihy objednávek. Pokud jiný zákazník zadá objednávku, která se shoduje s vaší, budete považováni za tvůrce a zaplatíte poplatek v rozmezí od 0,00 % do 0,50 %.

Při objednávce stablecoinů zaplatí tvůrce a příjemce poplatek 0,00 % a 0,01 % v uvedeném pořadí.

Poplatky trading stablecoiny
Poplatky trading stablecoiny. Zdroj: Coinbase Pro

Když zadáte objednávku, která se zobchoduje pouze částečně, zaplatíte za tuto část poplatek jako příjemce. Zbývající část objednávky je zařazena do knihy objednávek, a když se zobchoduje, považuje se za objednávku tvůrce.

Vyzkoušej náš produkt VIP signály! Co v něm najdeš? Kompletní přehled, analýzy a signály na 50 párů. Každý den pro tebe naši tradeři připravují kompletní náhledy do jejich aktuálně otevřených obchodů. Zároveň získáš přístup na pravidelné streamy a webináře zcela zdarma. >>> Chci koupit VIP členství <<<.

Závěr – Coinbase Pro recenze

Coinbase Pro je online burza, která tak jako každá jiná burza, může čelit hackerským útokům. Přesto však Coinbase Pro disponuje špičkovým zabezpečením a nemá s ním mnoho problémů. Dokonce bychom ji mohli považovat za jednu z nejbezpečnějších burz na světě. Má dokonce licence v USA a v dalších zemích po celém světě, což mnoho konkurentů nemá. Z tohoto hlediska je burza Coinbase Pro určitě důvěryhodná.

Uživatelé téměř nikdy nemají problém s vkládáním nebo vyjímáním prostředků z burzy. Pokud i nastaly nějaké ztráty, tak burza je zaplatila z vlastní kapsy. Pokud samozřejmě nešlo vysloveně o chybu uživatele. Na úvod jsme si také představili historii burzy, což jen potvrzuje její legitimitu a zázemí. Není tak překvapením, že si více než 50 % kryptokomunity z celého světa registrovalo svůj účet na této burze.

Vytvořením účtu na Coinbase přes náš link získáš po prvním nákupu 8 ​​EUR zcela zdarma.

»»»Chci využít bonus 8 EUR.«««