Psychológia úspešného tradera

Share This Post

Rozhodli ste sa, že chcete začať obchodovať? Chcete rozmnožiť svoje portfólio, získať finančnú nezávislosť, otvoriť si dvere do sveta financií a zlepšiť si život? Skvelé! Je tu však jeden problém. Než sa vám to podarí, budete musieť zmeniť svoje myslenie. Psychológia úspešného tradera sa totiž v mnohom odlišuje od „normálu“.

Mozog, emócie a peniaze

Trading je vo svojej podstate veľmi jednoduchá činnosť. Naštudujete si rôzne stratégie, sledujete všetky dôležité novinky, použijete zopár indikátorov a zisk máte takpovediac zaručený. Hlavne vo svete kryptomien je neuveriteľne jednoduché zarobiť (stačí doslova iba kúpiť a držať).

V praxi však do hry vstupuje aj ľudská prirodzenosť. Tá sa môže prejaviť predovšetkým štyrmi spôsobmi, kedy vás zvádza z cesty. V poradí podľa dôležitosti je to:

  1. Chamtivosť – Nebudem predávať teraz, keď to ide hore. Ešte počkám.
  2. Strach – Do toho nejdem, na tomto coine som v minulosti prerobil.
  3. Nádej – Som v mínuse, ale nebudem to predávať. Verím, že sa trh otočí v môj prospech.
  4. Láska – Tento coin milujem! Je technicky vyspelý, zarobil som na ňom milióny.

Pri každom bode je uvedený výrok, ktorý sa spája s jednotlivými pojmami. Tento typ zmýšľania nie je vhodný na trading. Výroky možno na prvý pohľad vyzerajú múdro, v skutočnosti sú však úplne iracionálne. Ak máte určenú stratégiu, držte sa jej a nenechajte sa ovládať emóciami.

Viac o emóciách pri tradingu nájdete v tomto článku.

Citový vzťah k peniazom

Ak pošlete nejaké peniaze na burzu, považujte ich za stratené. Tieto peniaze jednoducho neexistujú. Je to číslo priradené k vášmu účtu, nič viac. Koľko peňazí ste už vložili do kryptomien, akcií a komodít? Čo by ste robili, ak by hodnota vášho portfólia padla o 50%? Boli by ste v pohode? Zvládali by ste ďalej platiť účty? Nie? V tom prípade by ste asi mali znížiť množstvo investovaných peňazí.

V momente, keď trh klesá sa ľudia začínajú chovať iracionálne. Ak nemáte stratégiu, budete nakupovať a predávať v náhodných intervaloch, vaše rozhodnutia budú impulzívne a ovládané emóciami a prídete o veľa peňazí. Držte sa toho, čo viete. Investujte iba peniaze, ktoré môžete stratiť a nikdy nestrácajte hlavu.

Pridaj sa do trading komunity a odoberaj naše signály a analýzy.

>>>Pozrieť našu ponuku<<<

Správny trader má prehľad

Chcete si zarábať tradingom? Na tejto stránke nájdete všetko, čo budete potrebovať. Denné analýzy, signály a relevantné novinky. Ak chcete mať úspech, musíte mať prístup ku všetkým týmto informáciám.

Budeme radi ak si nás zvolíte, ako svoj informačný kanál a povolíte nám posielanie notifikácií. Použite zvonček v ľavom dolnom rohu obrazovky a ku všetkým potrebným informáciám sa dostanete hneď po ich publikovaní. Taktiež nás sledujte na našej facebookovej stránke.

Related Posts

Inflácia v USA spomalila pod 3 %

Spotrebiteľské ceny v USA v júli síce mierne vzrástli,...

Proč Bitcoin roste?

Bitcoin za posledních 24 hodin zaznamenal mírný nárůst, který...

Jak nízko může jít cena bitcoinu?

Cena bitcoinu klesla o více než 8 % za...

Největší společnost zabývající se těžbou bitcoinů v květnu prodala 63 % vytěžených BTC

Těžební společnost Marathon Digital prodala více než 60 %...

Japonská burza DMM ztratila 305 milionů dolarů v bitcoinech prostřednictvím hacku soukromého klíče

Centralizovaná burza kryptoměn DMM ztratila bitcoiny v hodnotě více...

Bitcoin má hodnotu 100 uncí zlata, říká zkušený obchodník Peter Brandt

Zkušený obchodník Peter Brandt nedávno vydal předpověď ceny pro...