Bitcoin byl takto vysoko naposledy během největšího hypu v roce 2017

Share This Post

Bitcoin v roce 2020 předvádí skvělou show a roste na vyšší úrovně než kdykoliv předtím. Svědčí o tom i pohled na dlouhodobý vývoj jeho ceny. Vyšší timeframy nám odhalují, že se dostává do pásma, ve kterém se obchodoval na přelomu let 2017-2018.

Bitcoin na dlouhodobém timeframe v roce 2018 a dnes

Od dosažení historického maxima na 20 000 $ v prosinci 2017 už uběhlo mnoho času, ale Bitcoin stále nebyl schopen pokořit tuto cenu. Nejblíž se dostal na konci parabolického růstu v roce 2019, velmi rychle však padl. Pohled na aktuální spotovou cenu nám ale odhalí pouze málo o kondici, v níž se tento asset skutečně nachází.

Pokud chceme zkoumat dlouhodobý potenciál Bitcoinu, měli bychom svou pozornost upřít na vyšší timeframy. Tyto dva grafy reprezentují vývoj Bitcoinu za poslední tři roky a krásně lze na nich vidět, jak vysoko se tato kryptoměna vyšplhala v roce 2020:

Jak můžete vidět, časy, kdy jsme se obávali pádu na 2-3 tisíce dolarů, jsou už dávno pryč. Bitcoin sice v březnu tohoto roku klesl na 3700 $, důvodem tohoto dumpu však byla panika kolem koronaviru, která tvrdě zasáhla i akciové trhy, zlato, či ropu. Následoval rychlý růst zpět nad 10 000 $, kde se Bitcoin udržel i během propadů ze začátku září.

Nejnovější technickou analýzu Bitcoinu naleznete v tomto článku.

Bitcoin se po halvingu tlačí nahoru

Pokud se podíváte na grafy výše, můžete si všimnout, že průměrná hodnota Bitcoinu je vyšší než v letech 2017 a 2018. Z velké části za to může i snížení inflace této kryptoměny na polovinu. Po halvingu z května 2020 se odměny za vytěžení bloku snížily z 12,5 BTC na současných 6,25 BTC. Díky tomu se do oběhu dostává výrazně menší množství nových mincí.

Pohyblivé průměry vypovídají více o ceně Bitcoinu

O tom, že Bitcoin je v podstatně lepší kondici než v roce 2017, svědčí i indikátor Moving Average (MA – Pohyblivý průměr). Ten průměruje hodnotu za určité časové období. V případě MA200 je to posledních 200 týdnů (cca 4 roky).

MA200 je známý tím, že Bitcoin pod něj téměř nikdy nepadá (více se dočtete zde). Působí jako dlouhodobý support. Aktuálně již přesáhl úroveň 6700 $, která v posledním cyklu sloužila jako silná supportní úroveň.

Bitcoin MA200 (žlutá), MA50 (modrá)
Weekly Bitcoin – MA200 (žlutá), MA50 (modrá)

Další populární indikátor je MA50. Ten ukazuje průměrnou cenu aktiva za posledních 50 týdnů (tedy cca rok). A právě teď dosáhl historicky nejvyšší úroveň. Je výše, než byl v roce 2017, či 2018. MA50 od května 2019 prakticky neustále stoupá. Překonání maxima z roku 2018 je další indicií, že nám začalo další dlouhodobé období růstu.

Zájem institucionálních investorů o kryptoměny

V roce 2020 výrazně narostl i zájem tradičních investorů či bank o Bitcoin. Trhy s deriváty kryptoměn se za poslední měsíce ztrojnásobily a každý měsíc lámou nové rekordy. Například v pátek expirují opce v hodnotě téměř jedné miliardy dolarů.

Po této události očekáváme výrazné zvýšení volatility na trhu a velké pohyby. Více se dozvíte zde:

(Článek pokračuje pod odkazem)

Pozor na volatilitu! Dnes expiruje 47 % Bitcoin opcí na trhu

Závěr – Nové historické maximum je jen otázkou času

Pokud si to dáme všechno dohromady, můžeme vidět, že trh s kryptoměnami za poslední tři roky prošel obrovskou transformací. V roce 2017 byl růst Bitcoinu poháněn nákupy obyčejných lidí, tentokrát je to Wall Street a banky. V roce 2017 se na trhu s kryptoměnami vytvářela bublina, tentokrát je růst klidnější a rozvážnější.

Kryptoměny se změnily a vypadá to tak, že je už nic nezastaví. Jistě, z krátkodobého hlediska je vždy možné, že jejich hodnota klesne, ale Bitcoin dlouhodobě roste a téměř každý rok vytváří vyšší minima. Pravidelným investováním malých částek do Bitcoinu si již mnoho lidí vybudovalo masivní kapitál, díky kterému jednou budou moci odejít předčasně do důchodu.

Pokud vás zajímá, jak na to, doporučujeme přečíst si tento článek o FIRE movement:

Jak ve třiceti odejít do důchodu? Představujeme FIRE movement

Disclaimer: Tento článek nelze považovat za investiční poradenství. Slouží pouze pro přehled. Nakupování kryptoměn je extrémně rizikové. Než se pro to rozhodnete, udělejte si vlastní research. Za případné ztráty na burze nejsme zodpovědní.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...