Bitcoin na CMC na chvíli ztratil post největší kryptoměny! Neuvěříte, co ho předběhlo :O

Share This Post

Web Coinmarketcap se nedávno svým fanouškům postaral o pořádný šok. Na chvíli totiž na prvním místě v žebříčku ukazoval nesprávnou kryptoměnu. Tomuto žebříčku od jeho vzniku jednoznačně dominuje Bitcoin, ale jeho derivát, ERC-20 token WBTC, na chvíli získal trilionovou kapitalizaci a sesadil krále z trůnu.

Nepromeškejte naše další zpravodajství a přihlaste se k odběru novinek (návod najdete zde). Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Samozřejmě, šlo o chybu ve zdrojovém kódu, která byla velmi rychle opravena, ale i tak. Je vtipné, že se to stalo právě s WBTC (Wrapped Bitcoinem). To je v podstatě token krytý skutečnými BTC mincemi. WBTC se často používá v DeFi ekosystému. Umožňuje také traderům na decentralizovaných burzách obchodovat hodnotu Bitcoinu vůči dolaru bez nutnosti „dotknout se“ reálných BTC mincí, což má mnoho výhod.

Aktuálně je v oběhu 110,9 tisíce WBTC s celkovou hodnotou 4 miliardy dolarů. V době, kdy byl na CMC bug, však stránka ukazovala 1,2 bilionu WBTC s celkovou kapitalizací 432 biliard dolarů.

Biliarda je název pro tisíc bilionů, tedy číslo, které lze zapsat 1015 nebo jedničkou a za ní patnácti nulami: 1 000 000 000 000 000. V soustavě SI se biliarda označuje předponou peta-. V krátké škále (užívané zejména ve Spojených státech) se číslo 1015 nazývá kvadrilion (což v dlouhé škále označuje číslo 1024).“ Zdroj: Wikipedie

WBTC na coinmarketcape

Čtěte také: Příběh o studentovi, který před Vánocemi našel staré Bitcoiny a je z něj multimilionář!

WBTC ve skutečnosti není decentralizovaný

Smutné ale je, že teoreticky by se něco takového klidně mohlo stát. WBTC je totiž centralizovaná kryptoměna. V podstatě jde o druhý nejpopulárnější stablecoin po Tetheru. Drží si však hodnotu Bitcoinu, nikoli amerického dolaru.

Pokud by se správcovská společnost WBTC rozhodla, mohla by vyrazit nekryté WBTC a pustit je do oběhu. Ovšem, že to neudělá, protože by tím ztratila důvěru lidí. A existuje mnoho podobných projektů, které by WBTC nahradily. Jeden z nich, renBTC, je dokonce skutečně decentralizovaný, podobně jako Dai!

Mohlo by vás také zajímat:

Na trh možná brzy vstoupí 126 000 BTC! Rozhodnou poškození z Mt. Gox hacku

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...