Víte, proč včera Bitcoin padl? Extrémní chamtivost a miliardové likvidace

Share This Post

Když Bitcoin překonal únorové historické maximum a vystoupil nad 60 000 dolarů, na trh s kryptoměnami přišla extrémní vlna chamtivosti. Vše vypadalo velmi, velmi dobře. Bitcoin se vzpamatoval z korekce, altcoiny víceméně také a všichni se už těšili na další zisky v řádech stovek procent.

Přečtěte si nejnovější analýzu Bitcoinu od našeho ekonoma Jaroslava: Bitcoin (BTC) selhal, je ve hře bull trap?

Bitcoin padl kvůli likvidaci přepákovaných pozic

Spekulanti úplně zapomněli, co se stalo v poslední únorový týden, nahrnuli se na burzy a pootvírali množství pozic s vysokými pákami. Liquidity provideři a velcí investoři, kteří mají insider info a vidí všechny orderbooky na burzách, si rychle vypočítali, že není třeba mnoho, aby spustili další velkou vlnu likvidací. Bitcoin klesl pod 60 000 dolarů a pak to přišlo.

Přepákované pozice na futures platformách padaly jedna po druhé. Na burze Bybt byly v průběhu 15 minut zlikvidovány long pozice v celkové hodnotě 800 milionů dolarů. Podle zakladatele analytické společnosti Glassnode to bylo 500 milionů.

Podle dostupných informací bylo více než 60% pozic otevřených s pákou 1:20 a větší. To znamená, že při základním kolaterálu stačí pokles o 5% a člověk přijde o celou pozici. Přesně to se včera stalo. Při tak rychlých propadech nepomůže ani stoploss, protože na trhu není dostatek likvidity a často není dostatek nákupních objednávek na ukončení pozice s pákou.

Při uzavírání / likvidováni long pozice se prodávají Bitcoiny, což tlačí cenu ještě níže. Vzniká tak kaskádová reakce, která často končí prudkým propadem ceny. Přesně takovým, jaký jsme mohli sledovat včera, resp. dnes v noci.

Bylo by fajn poučit se z tohoto dumpu a nakupovat už jen za vlastní peníze. Otevřít pozici na páku je v 99% případů velmi špatný nápad a většinou se na tom dříve či později popálí i profesionál s dlouholetými zkušenostmi a kvalitním obchodním systémem. To, že jsme v bullrunu, opravdu neznamená, že Bitcoin bude pouze stoupat.

Nekupujte Bitcoin bez prečítania tohoto článku! Zbytočne prídete o peniaze

Chcete-li obchodovat Bitcoin a další kryptoměny, doporučujeme najít si bezpečnou a ověřenou směnárnu, která vás neokrádá na skrytých poplatcích, resp. vaše peníze „neztratí“ při nějakém hacku.

My doporučujeme používat burzu Binance, která nabízí nejlepší služby na trhu a široký výběr kryptoměn. Vytvořte si účet na Binance přes  >>> tento odkaz <<<  a získáte doživotní slevu 5% na obchodní poplatky. 

Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska se zatím nic nemění. I kdyby Bitcoin klesl ještě níž, než při poslední korekci, zájem institucionálních investorů o kryptoměny a chystaná vlna likvidity z nového ekonomického stimulu americké vlády by ho měly vyhnat na nové historické maximum.

Jde pouze o to, zda to přijde už v březnu, nebo až někdy za měsíc, případně až v létě. Fed nenapumpuje do ekonomiky celých 1900 miliard za jeden den.

Co se však týče krátkodobého trendu, s tím poslední dva dny zamávaly. Bitcoin pokračuje v konsolidaci na cenách 48-60 tisíc dolarů a teoreticky by mohl klesnout i níže. Uvidíme.

Čtěte také: Bitcoin je nejziskovější aktivum desetiletí! O 900 % překonal vše ostatní

Dejte si pozor na přepumpované altcoiny

Velký pozor si dejte hlavně na vaše altcoinové portfolio. Faktem je, že mnoho mincí se v únoru dostalo extrémně vysoko a potřebují delší konsolidaci, resp. asi i hlubší korekci.

V případě, že Bitcoin bude pár týdnů, resp. měsíců stagnovat na aktuální úrovni, nebo mírně klesat, s altcoiny to pořádně zamává a kapitál se z nich přesune někde jinde.

Na závěr tu ještě máme tip na zajímavý altcoin, který teprve včera vstoupil na burzy:

35 000 % za tři hodiny! ALICE, kryptoměna dnešního dne, získejte ji stakovaním ZDARMA

Nepromeškejte naše další zpravodajství a přihlaste se k odběru novinek (návod najdete zde). Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...