Inflace v EU dosahuje rekordní výše – vyjádření šéfky ECB Christine Lagarde rozhodně nepotěší

Share This Post

Zatímco inflace v USA, Turecku a mnoha dalších zemích nadále láme rekordy, míra inflace v eurozóně také dosáhla historického maxima na úrovni 7,5 %! Ceny energií a potravin vzrostly již téměř ve všech ekonomikách členských států a prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde očekává, že ceny energií tak brzy dolů nepůjdou.

Mohlo by tě zajímat: TOP kryptoměny, které koupit v dubnu 2022 – jejich růst bude pokračovat

Christine Lagarde

Údaje z minulého měsíce ukazují, že míra inflace vzrostla na 7,5 %. Zvýšením cen trpí drtivá většina zemí eurozóny. Podobně jako v případě FEDu v USA, inflační cíl Evropské centrální banky (ECB) činil 2 %. Avšak momentální situace ve světě a inflace cen potravin, služeb, energií či zboží různé spotřeby nemile překvapila mnohé a výrazně překročila cíl.

Prezidentka ECB Christine Lagarde koncem minulého týdne na Kypru zmínila, že eurozónu postihuje období, kdy občané budou mít vyšší životní náklady.

Během svého projevu Lagarde řekla:

„Očekáváme, že ceny energií ještě dlouho zůstanou vysoké. Je vysoce pravděpodobné, že v určitých odvětvích budou přetrvávat globální problémy ve výrobě a lidé v domácnostech budou stále pesimističtější. Také můžeme očekávat snížení výdajů na „nepotřebné věci“.

Šéfka ECB Lagarde není jediná, kdo varuje před těžkými časy. Například evropský ekonom z Capital Economics Jack Allen-Reynolds řekl:

„Inflace v eurozóně roste více než v ECB očekávali, a podle všeho zůstane značně vysoká po zbytek celého letošního roku. Myslím si, že nepotrvá dlouho, než centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby. Investoři například ze Španělska či Německa už sázejí na to, že ECB letos podnítí dosud nevídané zvýšení úrokových sazeb.

Pokud chceš obchodovat nebo jen nakupovat kryptoměny, doporučujeme ti použít burzu Binance. Nemáš ještě účet na Binance? Vytvoř si jej nyní přes >>> slevový odkaz <<< a získáš doživotní slevu na poplatky při obchodování. 

Nejbližší roky nebudou vůbec příjemné

Evropští bankéři a politici ze všeho samozřejmě obviňují ukrajinsko-ruský konflikt. Investiční ředitel Deutsche Bank Christian Nolting v poznámce vysvětlil, že zvýšená inflace bude podle všeho přetrvávat nějakou dobu.

„V rozvinutých ekonomikách mohou být již tak zvýšené míry inflace nyní ještě vyšší vzhledem k cenovému šoku způsobenému konfliktem pro ropu či zemní plyn. Sankce či zastavení činnosti různých podniků v Rusku výrazně zhoršují problémy dodavatelských řetězců,“ napsal Christian Nolting.

Za zmínku stojí i to, že německý ministr hospodářství Robert Habeck prosil Němce, aby snížili spotřebu energie.

„Momentálně neexistují žádné nedostatky v zásobování. Přesto musíme zvýšit preventivní opatření, abychom byli připraveni v případě eskalace napětí ze strany Ruska,“ poznamenal Habeck.

O víkendu ještě přišla zpráva, že například Česká republika má zásoby plynu na maximálně 34 dní. O tom informoval ministr dopravy ČR Martin Kupka.

Na závěr připomínáme, že ruský prezident Vladimir Putin nedávno vydal nařízení, že za ruský plyn se bude platit výhradně v rublech

Čti dál: Volatilita Bitcoinu ještě nikdy nebyla tak nízká – co se děje?

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...