Umělá inteligence vzkřísí Elvise Presleyho pro comebacková živá vystoupení

Share This Post


Britská pohlcující zábavní společnost Layered Reality oznámila  
novou iniciativu využívající umělou inteligenci (AI) k návratu rock and rollové ikony Elvise Presleyho pro živá vystoupení. 

„Elvis Evolution“ bude pohlcujícím zážitkem pro fanoušky hudební hvězdy, která využívá AI a holografické projekce Elvise, které jsou vytvářeny pomocí tisíců osobních fotografií a domácích videí.

Diváci se vydají na virtuální cestu Elvisovým životem, od jeho rodného města v Mississippi a jeho sídla Graceland až po ikonická představení v Las Vegas.

Generální ředitel společnosti Layered Reality Andrew McGuinness řekl v rozhovoru pro Reuters, že „crescendo“ této zkušenosti bude Elvisovo „živé“ vystoupení umělé inteligence.

Představení má premiéru v listopadu v Londýně a poté poputuje do dalších měst včetně Las Vegas, Berlína a Tokia.

Hvězdy ožívají díky AI

Toto je druhý případ v posledních měsících, kdy byla umělá inteligence použita ke vzkříšení nějaké hvězdy, aby znovu vystoupila v přítomnosti.

V listopadu 2023 vydala Universal Music Group (UMG) „poslední píseň“ Beatles s malou pomocí AI. Skladba s názvem „Now and Then“ byla vytvořena pomocí umělé inteligence, která reprodukovala vokální skladbu Johna Lennona.

Do trendu používání umělé inteligence naskočili i další hudebníci, kteří v současnosti pracují v tomto odvětví. Grimes, populární hudebník a producent, byl jedním z prvních umělců, kteří o této technologii promluvili. V dubnu 2023 řekl, že se rozdělí o 50 % licenčních poplatků s tvůrci, kteří generují hudbu AI pomocí jejích vokálů.

Krátce poté Grimes spustila svůj vlastní software s otevřeným zdrojovým kódem, elf.tech, který se věnuje výhradně legální replikaci hlasu pomocí AI pro tvorbu hudby.

Nesouhlas v Hollywoodu

Ne vždy se však replikace AI setkala s takovým nadšením. Toto téma bylo jedním z klíčových jednání stávky Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists, která na 118 dní uzavřela Hollywood.

Dohoda, která byla nakonec dosažena, definovala a stanovila pokrytí pro vytváření, používání a úpravy „digitálních replik“ účinkujících.

Nicméně mnozí v Hollywoodu zůstali nespokojeni s vyhlídkou na replikaci AI, která by potenciálně minimalizovala pracovní příležitosti a důsledky pro budoucí použití jejich podoby.

Related Posts

Inflácia v USA spomalila pod 3 %

Spotrebiteľské ceny v USA v júli síce mierne vzrástli,...

Proč Bitcoin roste?

Bitcoin za posledních 24 hodin zaznamenal mírný nárůst, který...

Jak nízko může jít cena bitcoinu?

Cena bitcoinu klesla o více než 8 % za...

Největší společnost zabývající se těžbou bitcoinů v květnu prodala 63 % vytěžených BTC

Těžební společnost Marathon Digital prodala více než 60 %...

Japonská burza DMM ztratila 305 milionů dolarů v bitcoinech prostřednictvím hacku soukromého klíče

Centralizovaná burza kryptoměn DMM ztratila bitcoiny v hodnotě více...

Bitcoin má hodnotu 100 uncí zlata, říká zkušený obchodník Peter Brandt

Zkušený obchodník Peter Brandt nedávno vydal předpověď ceny pro...