Price Action – hranice odporu a podpory (vše co potřebujete znát k pochopení R/S pásem)

Share This Post

V předešlém článku na Price Action jsme si podrobně vysvětlili, co jsou klouzavé průměry, druhy klouzáků, jejich rozdíly a použití. Teď je na čase pokročit dále a zevrubně si rozebrat hranice odporu/podpory. Nebude se jednat o článek, který je „jen“ návodem k použití, ale vysvětlíme si hlouběji, v čem tato pásma vlastně spočívají, abychom dospěli k jejich pochopení. Díky pochopení podstaty tématu bude jejich použití daleko snazší. První polovina bude spíše teoretická a druhá (včetně grafu) praktická. Obojí je ale důležité a neměli byste nic vynechat.

V čem spočívají pásma supportu a resistance?

Představte si skutečný trh na náměstí, kam může přijít každý jednotlivec, který chce něco koupit anebo naopak prodat. Tento trh je tedy tvořen lidmi, kteří se rozdělují na prodávající osoby a nakupující osoby. Nakupující osoby si pamatují cenu, na kterou jsou už u určitého aktiva či komodity zvyklí a akceptují ji. Pokud se cena náhle zvýší, tak už nemají zájem. Ale pokud se cena zase vrátí zpět, tak je vysoce pravděpodobné, že jejich zájem o koupi se zase vrátí. Všimněte si slova „pravděpodobné“, neexistuje tu totiž žádná jistota, ale pouze předpoklad, který se nemusí naplnit.

Na Price Action máme také rozsáhlý kurz. Můžete se živě (formou webináře) zůčastnit celkem osmi lekcí s našimi tradery. Chcete se naučit obchodovat nebo zlepšit výkon své strategie? Více o kurzu.

Představte si sami sebe, když jdete nakupovat. Pokud uvidíte, že je vaše oblíbené zboží ve slevě, tak je poměrně vysoká šance, že si produkt nejen koupíte, ale koupíte jej ve větším množství, protože se budete snažit maximalizovat svůj užitek. Pokud ho výrobce znovu slevní, tak ho nejspíš koupíte zase. Každý z nás má přece rád slevy, no ne?

Velmi podobně, ale přece jen o něco komplikovaněji, to funguje v rámci obchodování na burze. Zde nelze tak jednoduše určit, která aktivum je „ve slevě“, protože tu není žádný výrobce, který by vám tu slevu „hodil“ pomocí reklamy do obličeje. Právě k tomu slouží technická analýza a Price action, které vám pomohou identifikovat, kdy je dané aktivum ve slevě a naopak, kdy už je drahé. Ve své podstatě jsou to úrovně kurzu, kde docházelo v minulosti k obratu trendu. Pokud je kurz v klesajícím trendu a dostane se do oblasti, kde v minulosti došlo k obratu, tak se vlastně dospělo k tomu, že za tento kurz byla zvýšená poptávka o aktivum (aktivum bylo pro veřejnost „ve slevě“) a zároveň držitelé aktiva nechtěli už za tuto cenu prodávat, protože by prodávali za levno.

Tip redakce: 19.11. 18 Technická analýza BTC/USD  – zastaví výprodejové derby psychologická hladina 5k?

Naopak pokud je vývoj kurzu vzestupný a dojde v nějaké hladině ke změně trendu na medvěda, tak to znamená, že bylo dosaženo hodnoty, kterou veřejnost pokládala za „drahou“ a už tedy kupující nebyli ochotni cenu akceptovat. A v opačném gardu (prodávající) se zase snaží v této hladině aktiva zbavovat. Z toho vyplývá, že dojde k převisu nabídky nad poptávkou a kurz začne klesat. A vzhledem k tomu, že historie se opakuje, tak je velmi pravděpodobné, že cena takto zareaguje v dané cenové hladině i v budoucnu.

Zapamatujte si ale jednu podstatnou věc, která je v rámci Price action velmi důležitá. Čím větší časový rámec, tím větší váhu identifikované S/R oblasti mají. Pokud třeba používáte pro obchodování časový rámec 4H a vaším identifikovaným supportem kurz projel jako nůž máslem, tak je to pravděpodobně kvůli tomu, že „zapracoval“ vyšší časový rámec. Takže pozor na to. Je opravdu třeba sledovat více časových rámců než jenom jeden.

Názorná ukázka oblastí podpory a odporu

Tak a teď se pojďme pustit do něčeho praktičtějšího. Nad námi je graf s vyznačenými S/R oblastmi (tlusté čáry se žlutou barvou), šipky směrem nahoru jsou odrazy od supportu a šipky dolů odrazy od resistance. Další aspekt, který si musíte zapamatovat: všimněte si, jak při dotycích kurzu jsou minimálně zvýšené nebo rovnou velmi mohutné objemy. Čím větší objemy při dotyku jsou, tak se tím také zvyšuje šance, že dojde v této hladině kurzu k odrazu ceny. Objemy jsou zde takovým indikátorem, který S/R oblasti potvrzují. Dále si zapamatujte, že pokud kurz resistanci prorazí a následně dojde k návratu ceny a odrazu nahoru od původní rezistence (dojde k tzv.: pullbacku), tak se z ní stává support.

Další důležitý faktor, který musíte vstřebat je, že R/S oblast má větší váhu, pokud se jedná navíc o hranici kurzu se silným psychologickým efektem, to jsou třeba kulatá čísla. Třeba to, že růst na Bitcoinu se před rokem zastavil na 20 000 USD, není žádná náhoda. Jednalo se totiž o velmi silnou psychologickou hladinu.

Posledním významným faktorem, který je třeba dostat pod kůži, je čas. Trh tvoří lidé a ti velmi rychle zapomínají. Tudíž je důležité vědět, kdy naposledy se v oblasti R/S obchodovalo. Jednoduše řečeno má větší váhu to R/S pásmo, kde se obchodovalo před týdnem než R/S, kde se cena odrazila například před rokem.

Na závěr doporučuju přečíst článek, který je jednoduchým návodem, jak S/R pásma zobchodovat. Spolu s textem v tomto článku budete vědět to nejdůležitější, co je potřeba znát ke správnému pojetí supportů a rezistencí. To je zatím vše a už teď se můžete těšit na další předmětný článek o Price Action.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...