Elon Musk postaví ďalšiu Tesla gigafactory v Číne – Slovensko je tiež v hre

Share This Post

Tesla je v súčasnosti asi najkontroverznejšia automobilka na svete. Na jednej strane má šancu priniesť revolúciu do „zaprdeného“ automobilového priemyslu, na druhej strane sa potýka s obrovskými finančnými problémami a neschopnosťou vyprodukovať dostatočný počet áut. Získať ich najlacnejší Model 3 je aj po dvoch rokoch od jeho predstavenia takmer nemožné. Podľa najnovších správ sa však zdá, že Tesle svitá na lepšie časy.

Môže vás zaujímať – Akciová houpačka General Motors

Gigafactory v Číne čoskoro realitou

Gigafactory dostala v Číne zelenú už v decembri 2018. Vláda v Šanghaji projekt posvätila, základný kameň je už v zemi a môže sa začať stavať. Celková cena za stavbu by sa mala pohybovať okolo 2 miliárd dolárov. Iba pozemok, na ktorom bude stáť, Elona vyšiel na $140 miliónov.

Základná konštrukcia bude hotová už v lete 2019. Prvé autá z Čínskej gigafactory vylezú na začiatku zimy a maximálna produkcia sa dosiahne v priebehu budúceho roka.

Tesla vs. trade wars

Automobilku Tesla ťažko zasiahli obchodné vojny medzi USA a Čínou. V lete minulého roka Čína uvalila na dovoz áut z Ameriky clo 40%! To bolo neskôr znížené na 15%, ale pre Teslu je aj tak veľmi náročné, konkurovať domácim výrobcom automobilov. Viac o obchodných vojnách sa dočítate v tomto článku.

Gigafactory v Číne Tesle pomôže znížiť ceny v Ázii. Navyše odpadnú problémy s prevozom automobilov cez Tichý oceán.

Na dobré správy zareagovali aj akcie Tesly, ktoré poskočili z 297 na 317 dolárov.

TSLA inc. NASDAQ
TSLA inc. NASDAQ

Čo je to Gigafactory?

Tesla je okrem svojich áut známa aj zaujímavým prístupom k produkcii koncových výrobkov. Prakticky všetko, čo je potrebné na výrobu elektrických áut, kamiónov, batérií … sa vyrába v jednej eco-friendly budove. Koncept gigafactory je jednoduchý. Na jednej strane vojdú surové materiály, z druhej strany vychádzajú autá.

Výroba áut pritom prebieha automaticky. Ľudia v nej nemajú žiadnu väčšiu úlohu. Elon Musk však v posledných dvoch rokoch veľa strojov vymenil za pracovníkov z mäsa a kostí. Úplná automatizácia výrobného procesu bola príliš technicky náročná.

Nasledovať by mala Gigafactory v Európe

Tešiť sa môžeme aj na gigafactory v Európe. Momentálne síce nie je jasné, kedy sa začne stavať, no mohli by sme to zistiť už v priebehu roka. Otázne je aj umiestnenie ďalšej gigafactory. Dosť veľa sa šepká o Nemecku, ale aj Slovensko je známe svojimi automobilkami.

Umiestnenie Slovenska v strede Európy je pre továreň takých rozmerov veľmi výhodné. Dostatok vzdelaných pracovných síl a dostupnosť nerastných materiálov z neho robia vážneho kandidáta. Aj vláda Slovenskej republiky je k automobilkám prívetivá a v prípade záujmu by mohla poskytnúť daňové úľavy.

Uvidíme, ako to dopadne. A čo vy? Šli by ste pracovať do gigafactory?

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...