Analýza akciového indexu S&P 500 – Cesta směrem dolů pokračuje, obchodní válka se zase stupňuje

Share This Post

Asi jste si už všimli, že se snažím americkým indexům věnovat zvýšenou pozornost a analýzy na ně připravuji častěji než na všechno ostatní. Má to ale své opodstatnění, přece jenom US indexy hýbou globální ekonomikou, takže je to asi ten nejrelevantnější zdroj pro zhodnocení aktuální situace. Od poslední analýzy na S&P 500 je to už skoro tři týdny, a za tu dobu nám trh už něco předvedl, takže je na čase se na to zase podívat.

Obchodní válka mezi Čínou a USA se každou chvíli více a více stupňuje. A to navzdory předešlým pozitivním zprávám z obou stran. O tom už teď můžu s klidnou duší říci, že to byla jenom taková pozitivní propaganda, aby trhy nebyly až tolik nervózní. Osobně si troufám říci, že to bude už jenom horší a za chvíli se k tomu přidá i EU. Západ se už dávno rozhodl, že s východem bude tímto způsobem soupeřit a jenom opravdový naivka si může myslet, že minulé události nebyly už dávno naplánované.

Aktuální situace na 1D TF indexu S&P 500

analýza S&P

Retest HIGH SUPPLY a následné pokračování v propadech

Během psaní minulé analýzy se kurz nacházel těsně nad FIBBO 0.236, kde je dle price action S/R hladina. Kurz se přesně dotkl této Fibonacciho hladiny a následovala pozitivní reakce. A odraz to nebyl zrovna malý, byl to růst o velikosti skoro 100 bodů. Došlo tedy k retestu rezistence HIGH SUPPLY a mohlo se jít zase hezky dolů. Trh se na chvíli zastavil na supportu, který je i FIBBO 0.236 (2 800 bodů), ale nakonec přece jenom došlo k průrazu hladiny.

No a od té chvíle se trh přibližuje k dalšímu supportu, co je na 2 700 bodech, kde je zároveň další Fibonacciho hladina 0.382. Dle indikátoru Volume profil se nacházíme v oblasti, kde se za posledních 18 měsíců zobchodovalo nejvíce objemů, což nám vlastně říká, že tato hranice je velmi silným supportem. Vzhledem k Price action a FIBBO to je prostě „mega support“. Abych byl upřímný, tak pokud ani tato hladina nevydrží, tak už v bull run vůbec nevěřím.

Technicky vzato je nejsilnější FIBBO hladinou 0.618, kde je taktéž dle Price action silný support, což znamená, že kdyby padla i tato hladina, tak je to už úplně jasné. Jde mi teď o to, že pokud se trh zase propadne tak nízko, tak je to z psychologického hlediska dost negativní záležitost. Hlavně je to taková poslední bašta, která ještě může vše zvrátit. Nezapomeňme především, že na grafu máme zřetelný trojitý vrchol. Takže základ pro downtrendovou strukturu máme opravdu více než slušný.

Indikátory

RSI nám dost možná naznačuje, že se vytvoří double bottom. Momentálně je křivka na stejných hodnotách, kde došlo k odrazu i na předešlém supportu. Je tedy dost pravděpodobné, že se hodnoty RSI ani do přeprodané oblasti prozatím nedostanou. OBV je na svém zaznačeném supportu. Na MACD se stále drží negativní setrvačnost. Stochastic RSI vypadá dost slabě a snaha o obnovu pozitivního momenta byla brzy zadušena.

Komentář

Když se podíváme na zprávy z posledních dní, tak se stále mluví o tom, že se Čína snaží o dohodu se Západem. Vzhledem k událostem minulým bylo ale jasné, že Číňani zareagují odvetným protiopatřením, a tak se i stalo. Čína je silná země a určitě se nedalo očekávat, že se zachová jako kolonie, která se do obchodní války nepustí s velkou vervou.

Dovolím si teď ale menší úvahu, protože to za poslední rok mělo dost rychlý spád. Osobně ale nevěřím, že ty minulé události byly zcela spontánní. Spojené státy totiž pomalu, ale jistě, přichází o tu pozici naprostého hegemona na planetě, kterou získaly po rozpadu SSSR. Ekonomicky a vojensky to byla velmoc, která neměla konkurenci. Rusko bylo v 90. letech po rozpadu SSSR ekonomicky a vojensky v dezolátním stavu a co se týče Číny, tak na místech, kde jsou dnes mrakodrapy, se v té době pěstovala ještě rýže. Bipolární svět prakticky neexistoval.

Teď poskočíme o 20 let dopředu, kdy ekonomika Číny trhá už dlouhou dobu rekordy a co se týče vojenské stránky, tak v Asii nemá konkurenci. Rusko je sice ještě stále po vojenské stránce jen slabým stínem toho, co bývalo za SSSR, ale po ekonomických a vojenských reformách, které se po zvolení Putina odehrály, se Rusko stalo zemí, která je minimálně schopna se efektivně bránit a hájit své geopolitické zájmy ve svém bezprostředním okolí (a dokonce i v Sýrii).

Čína a Rusko už několik let dávají najevo, že jsou takovými neoficiálními spojenci. A to jak z pohledu ekonomického, tak i z vojenského, což dokazují během společných cvičení. Rusové k tomu ale byli víceméně dohnáni v době, kdy Západ ukázal Rusku prostředníček a byly na něj uvaleny mezinárodní sankce za Krym.

Bylo mi tehdy čerstvě dvacet a nastupoval jsem do prváku, ale už jsem tušil, že to byla jen záminka, na kterou západní spojenci dlouho čekali a že bude za pár let následovat i Čína. Tím chci říci, že to byl dlouhodobý proces, který může vyústit nejenom do vleklé obchodní války, ale i do války studené, která trvala mezi SSSR a USA půl století. Aniž bychom si to moc uvědomovali, tak geopolitická situace se za poslední dekádu strašně přiostřila.

Závěr

Co se týče technické stránky trhu, tak se dá prozatím říct, že se ještě stále nic moc negativního neděje. Technické úrovně zatím pracují, ale je otázkou, zda na některých z nich dojde k nějakému pořádnému odrazu, aby to dostatečným způsobem nakoplo setrvačnost pozitivním směrem. Je třeba si ale nelhat, protože jsme nyní v závěru ekonomického cyklu, takže by dávalo větší smysl, kdyby to šlo celé na následující dva roky do pekel. A tomu navíc nahrává i ta zmiňovaná geopolitická situace.

Co číst dále?

Analýza akcií Deutsche Bank – Blíží se krach této největší německé banky?


Jak použít tuto analýzu?

Trading11 není stránka, na které vám řekneme kdy nakoupit a kdy prodat. Naším cílem je dát vám dostatek informací, abyste byli schopni udělat správné rozhodnutí. Jestli chcete vědět, jak používat analýzy na naší stránce, přečtěte si tento článek.

Jestli se chcete naučit lépe obchodovat, zkuste naší Školu (ZDARMA).

Pokud nerozumíte našemu krypto-trading-slangu, určitě vám pomůže náš slovník.


Tato analýza je pouze orientační a neslouží jako doporučení k nákupu či prodeji.. Situace na trhu se kdykoliv může změnit. Spekulativní obchody na finančních trzích jsou velmi rizikové!!

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...