Japonsko očekává mohutný propad výstupu ekonomiky – Jaká protiopatření připravuje?

Share This Post

Zdá se, že ne všude jsou tak optimističtí jako ve Spojených státech amerických. Z Tokia nedávno přišla informace, že Japonsko předpokládá za tento fiskální rok pokles hrubého domácího produktu o neuvěřitelných 5,3 %.

Největší propad za poslední dekády

Tahle prognóza není vůbec optimistická a těžko říci z čeho Japonci vycházejí, když jim vyšla taková regrese. Každopádně tento očekávaný propad by znamenal nejhorší rok za posledních několik dekád. V závislosti na to už japonská vláda připravuje nový fiskální stimulační balíček, který by měl pomoci domácí ekonomice v obnově.

Nicméně očekává se, že výstup ekonomiky se vrátí do normálu až během 2 – 3 let, což není vůbec krátká doba. Vlastně z toho může vzejít hodně hluboká krize, která může zlikvidovat podstatnou část podnikatelských záměrů a dokonce i dlouho zavedené firmy. Zkrátka nebude nikdo zrovna v bezpečí.

V současnosti má již Japonsko připraveno dva fiskální balíčky o hodnotě 2,2 bilionu dolarů. Vzhledem k velikosti tohoto státu mi to na první pohled přijde jako značná částka a jsem docela zvědavý, jak se to v průběhu času osvědčí.

A co na to Bank of Japan?

Zdroj: tradingeconomics.com

Určitě někteří z vás ví, že japonská centrální banka je snad ta nejagresivnější, co se týče kvantitativního uvolňování (QE). Rozvaha Bank of Japan (BoJ) ukazuje, že takový Fed a ECB jsou v relativních číslech ještě docela mírné, co se týče jejich monetární stimulační politiky. BoJ v tomhle ohledu prostě kraluje a je to známo už několik let.

Dokonce to už dávno povýšili na vyšší level, protože BoJ nakupuje na trzích akcie soukromých společností. Já si osobně myslím, že tohle dělá i Fed, ale akorát to nechtějí přiznat. Ovšem o BoJ se tahle skutečnost už docela dlouho ví a jde z toho v konotaci na jejich velikost rozvahy mráz po zádech.

Jeden můj profesor si z toho dělal srandu, že se snad centrální banka Japonska snaží vybudovat komunismus. Japonská ekonomika v mohutné míře stojí na nohou především díky „tisknutí“ peněz, které se tlačí do ekonomiky. Zase výborný způsob, jak vytvořit mohutnou finanční bublinu.

Japonci byli i mezi prvními, kteří zavedli negativní úrokové sazby (-0,1 %). Hrozně zvláštní je, že míra inflace je dle aktuálních dat pouze 0,1 %. Při tak agresivní expanzivní monetární politice absolutně nerozumím tomu, že je hodnota tak strašně nízko.

Nesmírné zadlužení

I přes tu velmi špatnou prognózu BoJ nemá v plánu rozšiřovat svoji aktuálně zavedenou politiku. Vše tedy zůstane při starém, ale ono je to už i tak poměrně dlouhou dobu rozjeté na plné obrátky. Japonská centrální banka by snad už pouze mohla zavést ještě větší záporné úrokové sazby. Ale já si myslím, že na to nikdo nemá v současné době odvahu.

Zdroj: tradingeconomics.com

Nesmíme ani zapomínat na to, že japonský veřejný dluh je z tzv. rozvinutých moderních zemí největší. Momentálně činí vládní dluh vůči HDP skoro 240 %. Pro lepší představu uvedu, že Spojené státy mají necelých 107 %, Eurozóna přes 84 % a Čína přes 50 %. To je docela solidní kontrast, nemyslíte?

Japonsko je mezi rozvinutými zeměmi taková černá labuť. Neustále slyšíme o Itálii, Řecku a Španělsku a občas o jiných státech mimo EU. Nicméně, kdy jste naposledy a jak často slyšeli o tom, že japonská ekonomika funguje na obrovsky dluh?

Pokud mohu mluvit sám za sebe, tak jsem o tomhle problému z médií nikdy neslyšel. Vlastně o tom vím pouze z univerzity, kde jsem studoval. Ale i tam se tomu věnuje pozornost docela okrajově. Přitom je to nepochybně obrovský problém.

Závěr

O Japonsku převládá představa, že je to zdravá a silná ekonomika, která je poháněná inovacemi v technologiích a silným výzkumem. To je z velké části pravda, ale zdá se mi, že už nezazní to B. A to B je, že tahle země je extrémně předlužená a hrozí ji v období krize bankrot. A pokud k tomu dojde, drtivá většina lidí se bude hrozně divit, jak je to možné. 

Co číst dále?

Euforie na akciových trzích vrcholí – Hrozí obrovské nebezpečí?

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...