FBI se snaží aktivně bojovat proti ransomwaru

Share This Post

Tři federální agentury ve Spojených státech – Federální úřad pro vyšetřování (FBI), Agentura pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury a Středisko pro sdílení a analýzu vícestátních informací – společně vydaly doporučení, ve kterém hledají informace k omezení útoků ransomwaru. 

V rámci kampaně #StopRansomware upozornilo společné poradenství v oblasti kybernetické bezpečnosti občany o programu typu ransomware, který šifruje data a požaduje výkupné za dešifrování.

Trojice očekává prudký nárůst ransomwarových útoků, primárně zaměřených na vzdělávací instituce, a dodává, že „školní obvody s omezenými možnostmi kybernetické bezpečnosti a omezenými zdroji jsou často nejzranitelnější.“

Pomoc od amerických občanů

Zatímco proaktivní opatření zůstávají zásadní pro boj proti ransomwaru, FBI požádala americké občany, aby nahlásili informace, které pomohou sledovat místo pobytu hackerů. Některé klíčové informace, které FBI hledá, zahrnují informace o bitcoinové (BTC) peněžence, výkupné a IP adresy spojené s útočníky.

Pomocí adres peněženek mohou úřady zpětně vysledovat nezákonné transakce na neměnném blockchainu bitcoinu, aniž by se museli obávat, že stopa vychladne.

Kriminalita na blockchainech se snižuje

Zatímco bitcoin umožňuje bezproblémové přeshraniční transakce, většina útočníků dává přednost používání fiat měn k financování svých nezákonných aktivit. Bylo také zjištěno, že pouze 0,15 % aktivity na blockchainech v roce 2021 souviselo s kriminalitou, která se rok od roku neustále snižuje.

Kromě toho tyto tři federální agentury důrazně odrazují Američany od placení výkupného, ​​„protože platba nezaručuje, že soubory obětí budou obnoveny“. Jednotlivci zasažení ransomwarovými útoky mohou nahlásit podrobnosti návštěvou místní kanceláře FBI nebo prostřednictvím oficiálních komunikačních kanálů.

Nedávný útok na UM

Nizozemská veřejná prokuratura nedávno vystopovala kryptopeněženky spojené s ransomwarovým útokem na nizozemskou Maastrichtskou univerzitu (UM).

V roce 2019 ransomwarový hack zmrazil všechna aktiva UM, jako jsou výzkumná data, e-maily a zdroje knihoven. UM později souhlasila s tím, že zaplatívýkupné ve výši 200 000 EUR v BTC, což je v současné době ohodnoceno na zhruba 500 000 EUR.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...