Krypto aktiva již nejsou mezerou na trhu a regulační orgány to musí dohnat

Share This Post

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) se v posledních několika letech krypto aktiva posunula ze „speciálních produktů“ k většímu mainstreamovému zastoupení, což vyvolalo potřebu komplexnější regulace prostoru.

V nové zprávě, kterou vytvořily ředitelka kapitálových trhů MMF Aditya Narain a asistentka ředitele Marina Moretti, bylo poznamenáno, že kryptoaktiva se pevně posunula od „speciálních produktů“ k těm, která se používají pro spekulativní investice, zajištění proti slabým měnám a platebním nástrojům.

Autorky dodaly, že to spolu s nedávnými selháními emitentů kryptoměn, burz a hedgeových fondů „přidalo impuls k tlaku na regulaci“.

Vývoj regulačních rámců pro kryptoaktiva je však podle Narain a Moretti náročný boj, přičemž mezi vážnější překážky zdůrazňují rychlý vývoj trhu, obtížnost monitorování a absenci funkčních dovedností mezi regulátory.

Nekonzistentní přístup k regulaci kryptoměn

Autorky také upozornili na nekonzistentní přístup k regulaci kryptoměn mezi různými regulátory, místo toho se zasazovali o koordinovaný, konzistentní a komplexní globální regulační rámec pro kryptoměny.

Dle jejich slov mohou „některé regulační orgány upřednostňovat ochranu spotřebitele, jiné bezpečnost a spolehlivost nebo finanční integritu. A existuje celá řada kryptoherců – těžaři, validátoři, vývojáři protokolů – na které se tradiční finanční regulace snadno nevztahuje“.

„Globální regulační rámec vnese na trhy řád, pomůže vzbudit důvěru spotřebitelů, stanoví hranice toho, co je přípustné, a poskytne bezpečný prostor pro pokračování užitečných inovací.“

Nařízení o trzích krypto-aktiv (MiCA)

V Evropě má být během příštích čtyř až šesti týdnů zveřejněn konečný právní text dlouho očekávaných nařízení o trzích krypto-aktiv (MiCA). Ve Spojených státech je zákon o regulaci kryptoměn s názvem Responsible Financial Innovation Act nastaven tak, aby řešil některé z největších otázek, kterým čelí sektor digitálních aktiv.

Dokonce i zarytí kryptoskeptici začali klesat v souladu s myšlenkou regulace jakéhokoli rozšířeného zákazu, přičemž americký kongresman Brad Sherman přiznal, že trh „má za sebou příliš mnoho peněz a moci“, aby byl nyní zakázán.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...