Fiasko kryptomenovej burzy FTX môže byť pre Bitcoin vlastne bullish

Share This Post

Problémy spôsobené krachom burzy FTX nie sú pre Bitcoin ničím novým. Ten už počas svojej viac ako desaťročnej existencie prežil niekoľko kolapsov búrz, medvedie trhy a dokonca aj úplné zákazy.

Bitcoin is dead (again)

Koľkokrát sme toto už počuli? Pád kryptomenovej burzy FTX znovu vzkriesil týchto kritikov, ktorí z lúpeže zase obviňujú peniaze, ktoré boli ukradnuté, a nie lupičov.

Napríklad Chetan Bhagat, známy indický spisovateľ, napísal podrobný „krypto“ nekrológ a prirovnal sektor kryptomien ku komunizmu, ktorý sľuboval decentralizáciu, ale skončil autoritárstvom.

Chce sa mi povedať, že Bhagat mal pre svoj článok zvoliť výstižnejší obrázok (roztekajúci sa nápis FTX ako znak Bitcoinu). A to najmä pri pohľade na viac ako desaťročnú históriu Bitcoinu, ktorý prežil aj celoštátne zákazy. Od jeho debutu v roku 2009 sme si už mohli prečítať 465 466 rôznych nekrológov na jeho adresu.
Fiasko kryptomenovej burzy FTX môže byť pre Bitcoin vlastne bullish
Výkonnosť BTC od jeho vzniku – Zdroj: cointelegraph.com a TradingView.com

Kolaps FTX/Alameda je tak podobný predchádzajúcim medvedím spúšťacím udalostiam, ako bol hack Mt. Gox v roku 2014. Toto zlyhanie centralizácie teda opäť podčiarkuje to, čím je Bitcoin výnimočný. FTX je úplným opakom Bitcoinu a jeho decentralizácie

Okrem toho by tento incident mohol tiež podporiť rast a rozvoj non-custody BTC búrz, ktoré pomôžu znížiť závislosť v dôveru tretích strán.

Odliv BTC z búrz

Obchodníci na kolaps FTX reagovali okrem iného stiahnutím svojich BTC z custodial búrz. Pozoruhodné je, že celkové množstvo Bitcoinov v držbe všetkých búrz kleslo 17. novembra na 2,07 milióna BTC. Na začiatku novembra bolo na burzách uložených 2,29 milióna BTC.

Najväčší odliv zaznamenali najmä burzy so sídlom v Spojených štátoch, kde si používatelia len za posledný týždeň stiahli z búrz bitcoiny v hodnote viac ako 1,5 miliardy USD. Nasledujúci obrázok hovorí úplne jasnou rečou.

Fiasko kryptomenovej burzy FTX môže byť pre Bitcoin vlastne bullish
Bitcoinové rezervy na burzách – Zdroj: CryptoQuant.com

Dňa 9. novembra kryptoburza FTX pozastavila výbery všetkých kryptomien vrátane Bitcoinu. To vyvolalo podozrenie, že burza nemá dostatočné rezervy na to, aby uspokojila dopyt.

Vďaka úniku súvahy spoločnosti FTX sa investori dozvedeli, že burza má nulové zásoby bitcoinov oproti svojim záväzkom vo výške 1,4 miliardy USD v BTC. Inými slovami, FTX umožňovala obchodovanie s Bitcoinom bez toho, aby mala dostatočné rezervy. Jan Wüstenfeld, jeden z nezávislých analytikov trhov, k tomu podotkol:

To je pre vás na jednu stranu zlé, pretože to, že plávali nahí, zistíte až potom, čo burza imploduje a vy prídete o všetky svoje prostriedky. […] Na druhej strane sa tým krátkodobo umelo zvyšuje ponuka bitcoinov, čo stláča cenu a bráni skutočnému zisteniu ceny. […] Áno, viem, že to nie sú pravé bitcoiny, ale kým burzy vydávajúce falošné papierové bitcoiny fungujú, efekt tu je. 

Incident tak pravdepodobne spôsobí, že ďalší držitelia BTC prestanú udržiavať svoje finančné prostriedky na rizikových burzách. Klesajúce množstvo BTC na burzách potom tiež znamená menej mincí dostupných na predaj.

Sam Bankman-Fried proti Bitcoinu

Zakladateľ FTX Sam Bankman-Fried (SBF) bol po Georgeovi Sorosovi druhým najväčším darcom demokratov pre voľby v polovici volebného obdobia a venoval takmer 45 miliónov dolárov na lobovanie za kryptoregulácie, ktoré by údajne boli výhodné pre jeho firmu.

Vo veľkom sa tiež špekuluje o tom, že sa SBF pokúsil pošpiniť rast Bitcoinu prostredníctvom amerických zákonodarcov a tiež novinových článkov, kde „zhadzoval“ Bitcoin ako efektívny platobný systém.

Ďalší komentátori tiež poukázali na spojenie medzi SBF a americkou senátorkou Elizabeth Warrenovou, ktorá vystupuje proti kryptomenám. Teraz je však vplyv SBF medzi americkými zákonodarcami preč a on sám čelí potenciálnemu obvineniu z trestného činu za nezákonné použitie prostriedkov zákazníkov na obchody s FTX.

Zlyhanie kryptomenových projektov

Problémy burzy FTX s ich tokenom FTT sú najnovším príkladom zlyhania. Medzi ďalšie neúspešné projekty, ktoré v tomto roku spôsobili pokles trhu, patrí platforma pre požičiavanie DeFi Celsius Network (CEL) a ekosystém Terra.

Tieto tokeny, vytvorené a prevádzkované centralizovanými entitami, sa stávajú zraniteľnými voči manipulácii: nezverejnené alokácie pred ťažbou, zasvätené VC obchody, malé množstvo vs. celková ponuka… Proste na čo si len spomeniete.

No a práve expozícia voči takýmto (sra*kovým) tokenom, najmä vo forme kolaterálu, nakoniec priviedla ku dnu krypto hedžové fondy Three Arrow Capital, sesterskú firmu FTX Alameda Research a mnoho ďalších.

Výskumníci zo spoločnosti BOOX Research situáciu veľmi dobre popísali slovami:

Podľa nášho názoru bublina v kryptoburzách, ktorá tento rok spľaskla, bola v atmosfére tokenov vytváraných len na špekulatívne účely. Zatiaľ čo budeme diskutovať o tom, ktoré kryptomeny sú ‚zlé peniaze vytláčajúce tie dobré‘, tak FTT a LUNA sú dva jasné príklady, na ktorých sa všetci zrejme zhodnú, že nikdy nemali existovať.

Výplach trhu s altcoinmi, ktoré nemali nikdy existovať, vrátane FTT, tak môže posilniť dôveru investorov v Bitcoin. Aktuálne údaje to už naznačujú, pričom CoinShares hlási nárast prílivu kapitálu do investičných fondov založených na Bitcoine.

Ďalšou zaujímavou metrikou je počet nenulových bitcoinových adries – teda adries, na ktorých je uložená nejaká časť BTC. Táto metrika, napriek klesajúcemu cenovému trendu, naďalej stúpa, a k 16. 11. dosiahla rekordnú hodnotu 43,14 milióna.

Záver

Posledná metrika nám navyše ukazuje zmenu správania používateľov, pretože na medveďom trhu v roku 2018 došlo k výraznému poklesu počtu nenulových bitcoinových adries. To by totiž mohlo naznačovať (a neberte to ako investičné odporúčanie), že obchodníci si sú relatívne istí zotavením ceny. Podobne, ako sa bájny Fénix zrodí zo svojho popola…

Sme novo aj na LinkedIn, kde zdieľame najlepšie články. Smelo nás tam môžete sledovať. Ak máte akúkoľvek otázku týkajúcu sa kryptomien, neváhajte sa pridať do našej diskusnej skupiny na Facebooku. Pre viac informácií sa nezabudnite pripojiť aj na náš oficiálny discord server KRYPTOMAGAZIN CZ, kde na vás čaká ďalší zábavný a zaujímavý obsah. Máme tiež Youtube kanál, kde môžete dať odber, aby vám neutieklo žiadne video alebo stream.

ZDROJ: cointelegraph.com

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...