6.7.2018 ICO Hedera Hashgraph – Centralizovaný DAG s moderní technologií

Share This Post

Ve světě blockchainu existují dva hlavní přístupy. Na jedné straně existují již ověřené a funkční blockchainy a na druhé straně novátorské DAGy. Ty se teď těší velkému zájmu. Dalším projektem rozšiřujícím rodinu DAGů je Hedera Hashgraph.

Co je Hedera Hashgraph?

Čtenáři ICO analýz již jistě dobře ví, jaký je rozdíl mezi blockchainem a DAGem. Pro jistotu si to ovšem v rychlosti zopakujeme. Blockchain staví jeden hlavní řetězec, který se postupně buduje blok po bloku. DAGy (Perlin, Blockcloud)  na rozdíl od blockchainu staví své bloky podle matematického modelu, který je propojuje a tím se ověřuje, že jsou bloky validní.

Díky DAG technologii tak nemusí těžaři stavět pouze jednu “věž”, nýbrž několik věží najednou. Proto by měly DAGy zvládat podstatně větší průchod transakcí.

Hedera Hashgraph má být novou kryptoměnou, která bude fungovat na bázi DAG a zároveň na ní bude možné realizovat smart kontratky. V tomto ohledu se bude významně podobat chytrým měnám jako je ETH, či NEO.

Hashgraph, Hedera a token

Tento projekt je tak trochu jiný a zde si vysvětlíme proč. V první řadě je nutné pochopit pojmy, protože každý označuje jinou vrstvu technologie. Celý projekt je vyvíjen společností Swirlds, ta vyvinula první část této kryptoměny pro svoje firemní účely. To je Hashgraph.

Hashgraph je decentralizovaný algoritmus pro hledání konsensu, který byl nejdřív vyvíjen pro společnost Swirlds. Ta s jeho pomocí chce vyvíjet decentralizované aplikace, které ovšem budou muset spadat konkrétně pod tuto společnost. Až později přišla společnost s nápadem, že vytvoří decentralizovanou síť a tehdy vznikla část Hedera.

Hedera je veřejná síť, která používá Hashgraph algoritmus. Díky tomu tak vzniká veřejná DAG síť. Třetím stupněm je pak samotný token, který funguje v rámci sítě. Token bude možné vsázet (Proof of stake) a díky tomu udržovat veřejnou síť v chodu.

Rychlost, bezpečí a smart kontrakty

Projekt slibuje svým uživatelům tři hlavní výhody. V první řadě je to rychlost sítě, která má dosahovat (stejně jako je tomu u jiných DAGů) až stovek tisíc transakcí za vteřinu.

Vývojáři tvrdí, že Hedera Hashgraph se může pyšnit další vlastností a tou je tolerance k chybám, díky které by měla být síť velmi stabilní a bezpečná. Více najdete zde: Asynchronous Byzantine Fault Tolerant. Projekt také využívá pro komunikaci mezi uzly (počítači zajišťující chod sítě) nový protokol, který je znám pod názvem “Gosip to Gosip”. Díky němu mohou uzly společně komunikovat téměř instantně.

Zároveň Hedera používá také programovací jazyk smart kontraktů Solidity, takže by měla být tato síť kompatibilní s dalšími chytrými coiny. Podpora smart kontraktů na DAGu zatím neexistuje a je tak jasné, že první DAG, kterému se povede vytvořit kvalitní platformu se smart kontrakty bude mít velkou výhodu.

Nevídaná centralizace

Jedním z hlavních záporů celého projektu je neúměrně vysoká míra centralizace. Pokud byste se rozhodli investovat do tokenů této sítě, tak v podstatě kupujete centralizovaný produkt společnosti Swirlds.

V první řadě jsou jak algoritmus hledání konsensu Hashgraph, tak i veřejná část sítě Hedera, patentované. To fakticky znamená, že obojí je majetkem společnosti Swirlds a rozhodně to nebude plnit standard dnešních požadavků na kryptoměny jako je open-source.

Fakticky to pak znamená, že společnost vlastnící tento projekt si bude brát 10% ze zisků platformy Hedera. Jakým způsobem budou tyto zisky generovány, není ještě jasné, ale dá se předpokládat, že na síti se budou nativním tokenem platit poplatky za její používání. Ačkoliv se Hedera tváří jako decentralizovaná síť, tak už jenom fakt, že je patentována, decentralizaci zabíjí.

Kontrolu nad “veřejnou” sítí má 39 lidí, kteří zastupují společnosti podílející se na provozu a vývoji sítě. Fakticky má těchto 39 lidí kompletní kontrolu nad celou sítí a budou vlastnit 60% všech tokenů.

Každý, kdo bude chtít vyvíjet aplikace na síti, bude muset platit poplatky a tím se síť stává opravdu uzavřenou. Dobré srovnání najdete například u tokenu Ripple, který je také podobně centralizovaný. Absence možnosti přístupu na síť je také dalším velmi vysokým znakem centralizace. Pokud by se dalo říci, že ETH je jako nový internet, tak Hedera je v tomto ohledu webová stránka se soukromým internetem.

Tým

Tým Hedera Hashgraph má výhodu v již existujícím zázemí společnosti Swirlds. Jedná se o její majetek a dá se očekávat, že poskytne nemalé zdroje na vývoj projektu. Také celá Rada Hedera Hashgraph, která bude mít přísun peněz ze zisků v rámci sítě, pravděpodobně bude investovat nemalé zdroje do rozvoje tohoto projektu.

Samotný tým Hedery čítá 8 členů a je primárně zaměřen spíše na rozvoj podnikání než na vývoj technologie. Jedním ze zakladatelů je Leemon Baird, který vymyslel celý projekt nejprve pro firemní účely a pak jej rozšířil i na veřejnou síť. Jeho přínos blockchainové technologii je nesporný a Hedera je v komunitě za svůj přístup oceňována. Druhým zakladatelem je pak Mance Harmon, který je úzce spojen s americkou armádou a softwarovým vývojem v rámci Agentury protiraketové ochrany.

Tým je hodně zkušený, ale je s podivem, že v něm figurují v podstatě pouze dva hlavní vývojáři a ostatní členové týmu se zaměřují spíše na jiné oblasti vývoje. Tým má také relativně hodně poradců, mezi které patří například majitel společnosti Indiegogo Slava Rubin.

Hodnocení vize

Hedera chce řešit spoustu palčivých problémů od zvýšení množství transakcí za vteřinu až po stabilitu sítě. Díky kvalitnímu týmu a silnému zázemí je klidně možné, že se to Hedeře podaří. Stejně jako Ripple zvládá více transakcí díky centralizaci, tak i Hedera jich také bude zvládat více, platí se za to ovšem příliš vysoká cena.

Hedera je projekt soukromé firmy, a ačkoliv se tváří jako decentralizovaná síť, je až neuvěřitelně centralizovaná. Celý vývoj této kryptoměny bude v rukou 39 nevolených lidí, kteří budou zastupovat své specifické korporátní zájmy.

Na síť se nedostane nikdo, koho tam nebude chtít Hedera Council. Existuje argument, že dobře vybraných 39 lidí je lepších než 2 velké firmy, které zajišťují těžbu BTC. Tomu bych ovšem nevěřil, protože je to spíše jako vytvořit si senát se 39 stálými členy. Tomu se v politické hantýrce říká diktatura.

Hodnocení projektu

Hedera Hashgraph bezpochyby přináší technologický pokrok a bezpečnou síť, která vznikla na úkor obří centralizace. Tento projekt se dočkal v roce 2018 ohromného Hype a nedávno skončený předprodej se vyšplhal na 18 milionů dolarů.

Chtělo by se mi říct, že tento projekt nepatří mezi kryptoměny. Ale momentálně se na třetím místě v tržní hodnotě nachází velmi podobně centralizovaný Ripple. V Top 10 coinech lze také nalézt neuvěřitelně centralizované EOS, které navíc nemá jediný funkční produkt. EOS má ještě méně zástupců, kteří rozhodují o chodu sítě a pouze oni mohou ověřovat transakce.

Hedera v mých očích vede centralizaci ještě dál. A je to tak fakticky pouze produkt společnosti, která z něj bude mít profit, na kterém se podílejí i zástupci 39 dalších společností. Z krátkodobého hlediska ovšem může mít cenu díky inovativní technologii a hype, který kolem projektu nastal. Díky centralizaci a zatím neoznámené ekonomice tokenů si ovšem projekt zaslouží pouze nízké hodnocení. A hlavně z dlouhodobého hlediska nevěřím, že v silné konkurenci může uspět.

Hodnocení projektu 6/10

Informace o ICO zatím nejsou k dispozici. Proběhl předprodej tokenů, kde se zájem akreditovaných investorů vyšplhal na 18 000 000 dolarů. Momentálně je možné získat tokeny za přispění k rozvoji produktu a informace o ICO by měly být zveřejněny ve Q4 2018. 

Oficiální web: hederahashgraph.com
Telegram: t.me/hashgraphnews
Blog: hederahashgraph.com/blog
Meetup: meetup.com/pro/hashgraph
Youtube: youtube.com/c/hederahashgraph
Sociální sítě: twitter.com/hashgraph | fb.com/hashgraph | linkedin.com/company/11297622

 

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...